Geloven

Zoals ik in mijn introductie al melde, ga ik het hier ook hebben over spiritualiteit. Maar voordat ik mijn eigen specifieke pad en overtuigingen ga delen, zou ik voor de meer athiestisch denkenden onder ons graag een begeleiding geven naar een spiritueel wereldbeeld.

Ik ben zelf opgegroeid met een athiestisch wereldbeeld, en ben daar later in mijn leven van af gestapt. Eerst rationeel en vervolgens bevestigt door ervaringen. Ervaringen zijn subjectief en zullen niet het inzicht geven in mijn wereldbeeld dat ik hier wel geven, daarom houd ik het hier bij het rationele aspect.

Denkt u eens aan licht. Licht is niet aan te raken of te voelen, maar we kunnen het wel direct waarnemen. Alles wat wij kunnen zien is niets meer dan licht, licht afgekaatst op voorwerpen. Onze ogen zijn als enig lichaamsdeel in staat te reageren op licht, om licht waar te nemen.  Dit komt door zogenoemde kegels in onze ogen. Deze verwerken licht tot electrische singalen.

Kan je het tot zover nog volgen? Want nu wordt het intressant!

Deze kegels werken niet op alle vormen van licht die we hebben gevonden. Denk aan ultraviolet en infrarood. Vogels en insecten kunnen deze over het algemeen wel waarnemen. Dit zijn dus kleuren waarvan we weten dat ze bestaan, die we inmiddels ook kunnen reproduceren maar die we niet direct kunnen waarnemen.

Het zelfde princiepe geld voor geluid. Een hondefluitje bijvoorbeeld.

Wetende dat onze zintuigen ons een beperkt deel van de realiteit om ons heen geven, hoe irrationeel is het om te denken dat er meer dan dat is? Dit is simpelweg al bewezen.

Om nog een stapje verder te gaan, het inmiddels (vrijwel) algemeen aanvaard dat er een wisselwerking is tussen energie en materie. Volgens de relatieviteitstheorie kan je de een omzetten in de ander. In mijn ogen is het dus niet vergezocht om in te schatten dat materie en energie op elkaar kunnen reageren. Dit is in princiepe de kern van een modern spiritueel wereldbeeld.

Denk aan telefoontjes. Op de printplaat van een mobieltje zijn stukjes kwarts verwerkt. Deze reageren op de straling die zendmasten en satelieten uitzenden. Deze straling gaat zonder probleem dwars door de meeste materialen heen, en ik heb nog niemand gezien die een stukje straling uit de lucht kon grijpen.  Toch heeft deze straling effect op de stukjes kwarts, ze gaan trillen. Omdat hoe ze trillen voorspelbaar is hebben wetenschappers geluid weten te vertalen naar straling, en die straling via de kwarts weer terug weten te vertalen naar geluid.

Dit is nog een voorbeeld van ”zweverige” princiepes die wetenschappelijk toegepast zijn. Er worden over de hele wereld stenen verkocht die reageren op de energien, en deze vaak zogezegd omsturen. We weten van bepaalde vormen van energie, en we weten van materie die erop reageert. De enige echte sprong tussen een Athiestisch en ”spiritueel” wereldbeeld is de rol van bewustzijn hierin.  Is bewustzijn slechts een benoeming voor uiteenlopende reacties op chemise processen in de hersenen, of is het bewustzijn een vorm van energie die het lichaam beinvloed en door het lichaam beinvloed wordt.

Als het bewustzijn een energie is, dan is het logisch te beredeneren dat deze energie reageert op andere energien.

En om nog een laatste stapje verder te gaan, als ons bewustzijn een energie is, heeft deze dan materie nodig om te bestaan? En zo niet, zijn er dan niet ook bewustzijnen die geen materieel (voor ons waarneembaar) lichaam hebben?  Je zou zulke wezens bijna Goden of geesten noemen.

Advertenties

Een gedachte over “Geloven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s