Orde en Chaos

Het is tweede kerstdag, en ik ben op het prachtige Terschelling met mijn geweldige famillie. Ik heb hier mijn batterij opgeladen en besloot dus om maar weer eens te schrijven

Ik ga weer eens wat uitleggen over de Asatru, het germaans wereldbeeld, en dan specifiek over de kern-conflict van de mythologie, maar ook van mensen over de hele wereld. Het conflict tussen de wereld waar wij in kunnen leven, en onbegrijpelijke chaotische krachten die deze kunnen vernielen. Dit geheel is misschien niet goed gestructureerd geschreven, misschien dat ik dit nog ga herschrijven, maar ik hoop dat de boodschap toch overkomt.

Volgens de verhalen die ons overgeleverd zijn uit de Edda’s begon het bestaan uit natuurkrachten waar, zonder plan of bedoeling Jotun en Goden in ontstonden.

De eerste Goden vermoorden hun eigen bestaansbron om een nieuwe wereld te scheppen, een wereld met orde en regelmaat, gebonden aan natuurwetten. Een wereld waar een mens in kan leven.

De meeste Jotun stierven in dit creatieproces, maar enkelen overleefden. Deze Jotun waren niet meer thuis in de wereld, chaos zit in hun aard. Dit is waarom de Jotun de vijanden zijn van zowel de mensheid als de Goden. Toch zijn ze niet ”slecht” in de moderne zin. Zij volgen hun aard, net als een leeuwin die een gazelle dood om haar famillie te voeden, of een boer die onkruid uit zijn land verwijdert.

Op een globale schaal kan de wereld zonder Jotun  niet bestaan, vernietiging is nodig om plek te maken voor nieuw leven. De mens had niet kunnen bestaan als de dino’s niet waren uitgestorven, een vulkaanuitbarsting bouwt Bergen van vruchtbare grond, een overstroming maakt een nieuwe kustlijn. Maar de mens heeft orde nodig om tot ontplooing te komen.

De beschaving in al haar vormen, Germaans  zowel als Romeins, modern niet minder dan klassiek is ontstaan door een voortzetting door meerdere generaties. De jongen bouwen voort op de wijsheid en ervaring van hun voorgangers. Hiervoor is een zekere rust nodig. De ruimte achter de pallisaden, een ”binnen” tegenover het altijd verradelijke ”buiten”.

Het is Donar met zijn hamer, Mjolnir dit ”binnen” beschermt, en Wodan broedt op plannen om de onvermijdelijke nederlaag tegen de natuurlijke toestand van de wereld uit te stellen.

De mens is van orde afhankelijk, daarom eren we de Azen.

De mens is van de nukken van de natuur afhankelijk, daarom hebben we de Wanen lief.

De mens  niet op tegen de eeuwige krachten van chaos, daarom vrezen en respecteren we de Jotun.

 

Dus met dit wetende, geniet van jullie Eigen ”binnen” in deze donkere dagen, en vergeet niet dat de ochtend al onderweg naar onze hemel is.

Fijne feestdagen en hulde aan onze Goden!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s