Zorgen

Foolish is he who frets at night,
And lies awake to worry’
A weary man when morning comes,
He finds all as bad as before,

 

Het openslaan van een krant, of het kijken van een journaal is een verschikkelijke ervaring, een enorm buffet van ellende en onrechtvaardigheid vanuit de hele wereld wordt je netvlies op gebrand. Beelden uit brandhaarden die ik weiger te beschrijven, maar ook tranentrekkende verhalen over misdaad, armoede en ziekte in ”eigen land”.

Verder wordt het je van alle kanten opgedrongen om je zorgen te maken. Zorgen over ”de ander” die er blijkbaar op gebrand is de Henk en Ingrids kapot te maken. Of over de economie die bij het minst of gerinste een zwart gat in gaat vallen en al onze zekerheden met zich mee gaat slepen.  Mocht dat niet eng genoeg zijn, dan zijn er landen die een door kernwapens aangestuurd spel van angsthaasje spelen, en in de tussentijd lijkt er een race gaande om alle fossiele brandstoffen zo snel mogelijk verbuikt te hebben en zoveel mogelijk diersoorten te laten uitsterven.

Je zou er moedeloos van worden, nietwaar? Relativeren en feitenkennis kunnen zo af en toe enorm helpen, maar tegen de massahysterie is geen kruit gewassen. Dus, uit die TV en ga eens letten op je eigen huisje-boompje-beesje.

 

Tja, ook daar schiet het niet echt op. Het gevoel gelukkig te zijn lijkt zo af en toe een fabel uit het idyllische en niet nader te bepalen ”vroeger”, toen alles beter was.

Labels als depressie kom je steeds vaker tegen, maar zoals een wijze (en toch niet oude) vrouw eens aan mij vroeg, ”Is het wel depressie als je leven gewoon kut is?”.

Financiele stress maakt levens langzaam maar zeker kapot, en fysieke gezondheid blijkt ook te veel om te verwachten.

En terwijl iedereen om mij heen natuurlijk in een eigen storm van problemen zit, blijkt mijn bloedeigen vader weer grotere stappen richting het graf te maken.  Om in de geest van een zekere TV-kok zonder nut te spreken, hier word ik niet vrolijk van.

 

Je zorgen maken helpt dan ook weer verdomt weinig. Dus dan pakken we het anders aan.

Wanneer ik wakker ben houdt ik me bezig met nuttigere zaken dan zorgen. Met mijn massage-cursus bijvoorbeeld, of het organiseren van een Heidens Café. Dat soort dingetjes. En wanneer het uitkomt in een een prachtige winkel staan waar ik mensen mag helpen. Zo proberen tijd en energie positief toe te passen.

En voor het slapen gaan, even verstand op nul. Donald Duckie lezen bijvoorbeeld.

 

En als het niet helpt,

dan helpt doen alsof altijd.

 

3 gedachtes over “Zorgen

  1. Op een dag als vandaag voor mij een waarheid als een koe. Iedereen om mij geen is verbaasd dat ik van niets weet. Aanslagen? Brussel? Wat? Ik maak me geen zorgen. Ik weiger. Niemand wordt er beter van, de wereld zeker niet, of blijer. Een nacht wakker liggen brengt geen vrede alleen korte lontjes. Dus ik mijmer lekker met je mee. Mijmeren we met z ‘ n twee.

    Like

  2. Op een dag als vandaag voor mij een waarheid als een koe. Iedereen om mij heen is verbaasd dat ik van niets weet. Aanslagen? Brussel? Wat? Ik maak me geen zorgen. Ik weiger. Niemand wordt er beter van, de wereld zeker niet, of blijer. Een nacht wakker liggen brengt geen vrede alleen korte lontjes. Dus ik mijmer lekker met je mee. Mijmeren we met z ‘ n twee.

    Like

Plaats een reactie